Project Zuiden

Donderdag 6 februari 2015

Dag jongens en meisjes van het vijfde leerjaar!

Morgen kom ik bij jullie op bezoek om te vertellen over Suriname. Spannend hé!
Ik kan jullie alvast vertellen dat ik heel erg uitkijk naar jullie vragen en ervaringen.

Op deze pagina kunnen jullie al mijn avonturen en belevenissen volgen.
Ik zal jullie veel vertellen over de kinderen in mijn klas in Suriname en natuurlijk zal ik aan hen ook vertellen over jullie.
Op die manier gaan we van alles uitwisselen en is het de bedoeling van elkaar te leren.


Ik ben er klaar voor. Hopelijk jullie ook! :-)

Tot morgen!

Groetjes,
juf Eva


Maandag 6 april 2015

Dag lieve jongens en meisjes van het vijfde leerjaar,

Sorry dat het zo lang heeft geduurd voor ik een berichtje op deze pagina postte. Het is hier namelijk al heel druk geweest, maar ik kan jullie wel vertellen dat de identiteitskaarten en paspoorten binnenkort onderweg zullen zijn naar België, naar jullie klas! Heel veel kinderen uit Suriname dachten dat ik uit Nederland kwam, maar heb hen duidelijk gemaakt dat ik wel degelijk een echte Belg ben.

Ondertussen kan ik ook op heel wat vragen van jullie mindmap (papier waar jullie alle mogelijke vragen hebben opgeschreven) beantwoorden. Hieronder volgt een verdere uiteenzetting.

Enkele vragen en antwoorden op de mindmap van Kira, Guillaume en Matisse:

- Hoe warm is het daar?
Wel het is hier heel warm, soms wel boven de 30 graden. Het wordt hier nooit koud. Zelfs als het regent, blijft het hier warm. Er heerst hier een heel drukkende warmte en als het zo'n dag is, lopen de zweetdruppels van mijn rug. Ik moet hiervoor zelfs geen inspanningen doen, het komt gewoon vanzelf. Ik ben hier natuurlijk ook al wat verbrand, soms wordt het bruin, maar soms vervel ik en dan krijg ik weer een nieuwe huid. Het liefst wil ik heel bruin worden, maar omdat ik zo'n bleke huid heb, zal ik nooit superbruin naar huis komen, maar ik heb toch al een kleurtje! :-)

- Wat eten jullie?
Wij eten een beetje vanalles. Wat hier heel veel wordt gegeten, is: nasi, bami, rijst,... Ook wordt er heel pikant gekookt en met heel veel kip. Er wordt hier ook vaak roti gegeten. Dit is een soort pannenkoek (geen zoete natuurlijk) waar er kip (met botjes), kousenband en veel curry en andere kruiden opzit. Ik vind het niet zo lekker, maar heel veel mensen hier vinden het heerlijk. Maar Surinamers kennen ook frietjes (hier zeggen ze wel 'patat') en pizza. Vooral in de Westerse supermarkten vind je heel wat producten van bij ons terug. En daarmee zal ik meteen ook de vraag beantwoorden of er hier supermarkten zijn: ja hoor, heel erg veel. We kennen hier heel grote supermarkten zoals de Choi's of de Tulip (meer Westerse supermarkten), maar op bijna iedere hoek van de straat kan je een "Chinees" vinden. Ze noemen het hier de "Chinees", omdat deze winkels hier meestal worden uitgebaat door Chinezen. In deze winkels kan je drank, diepvriesproducten, brood, koekjes, huishoudelijk materiaal,... terugvinden. Wij hebben er eentje 300 meter verder, dus als we nog vlug iets moeten hebben, moeten we helemaal niet ver gaan!

- Eten jullie met bestek?
Ja, in ons huisje is er bestek, maar er wordt hier ook veel meer gegeten met de handen. Hier is het niet meer dan normaal dat je eens met je handen eet, vinden ze helemaal niet erg.

- Met hoeveel kinderen zitten ze daar in de klas?
Bij mij op school zijn er klassen van maximum 10 leerlingen. De school is nog maar juist begonnen (nu is het hun tweede schooljaar) en veel meer plaats is er ook niet. De school was vroeger een leegstaand huis, dus je moet je voorstellen dat sommige kamers echt niet groot zijn. In sommige klassen kunnen er maximum maar 5 banken staan.

Enkele vragen en antwoorden op de mindmap van Zoë, Rowan, Lieke en Liam:

- Rijden jullie daar links of rechts?
Wij moeten links rijden. Het was dan ook een hele aanpassing voor me om mij niet rechts, maar links te houden. Als je verkeerd rijdt op de baan, word je ook heel snel aangesproken. Je moet echt heel voorzichtig zijn op de baan, want sommige Surinamers rijden heel onverantwoord. Sommige auto's rijden je, als fietser, van de baan en dan moet je zien dat je niet in een put of gracht terecht komt. De auto's rijden ook heel dicht tegen jou aan, wat me in het begin wel wat afschrikte. Nu ben ik het ook al gewoon en laat ik me niet zo snel meer doen op de baan. Ik ben als fietser de zwakke weggebruiker en eigenlijk moeten de auto's hiermee rekening houden, maar toch moet je steeds heel hard oppassen en voorzichtig zijn!

- Met wat schrijven ze daar?
Hier op school schrijven ze zowel met potlood als met balpen. Pennen hebben ze hier niet, maar balpennen, potloden en stiften kennen ze hier zeker. Al zijn stiften hier snel uitgedroogd door de warmte.

- Hebben ze een president of een koning?
In België hebben we een koning, maar hier in Suriname hebben ze een president. Momenteel is president Bouterse aan de macht, hij is de oprichter van de NDP (Nationale Democratische Partij). Op 25 mei 2015 zijn het verkiezingen hier in Suriname en wordt er misschien een andere president verkozen, maar ik ben hier dan al niet meer. Maar op straat maken de mensen heel wat reclame voor hun politieke partij. Mensen hangen vlaggen buiten, op hun auto staat voor welke partij ze kiezen,... In België gaan de mensen niet zo snel zeggen voor wie ze zullen stemmen, ze houden dat liever voor zichzelf, maar hier in Suriname, mag iedereen het weten.

- Lopen er dieren op straat?
Hier lopen heel veel dieren op straat. Vooral straathonden, deze vind je ongetwijfeld terug op bijna alle wegen. Soms wel heel gevaarlijk, want auto's wijken er niet altijd voor uit. Het is echt wel zielig om al deze beestjes te zien op straat, want meestal zijn ze graatmager en zien ze er niet gezond uit. Ook bij ons, aan ons huisje, komen er telkens twee straathonden. Ik heb Vlo en Luis genoemd, omdat ze hoogstwaarschijnlijk vol met vlooien zitten. In het begin waren ze heel schuw en hadden ze heel veel schrik, maar stilletjes aan zijn we hun vertrouwen beginnen winnen en nu kunnen we ze al eens aaien. We geven ze soms ook een schelletje vlees of een koekje, omdat we het zo erg vinden voor hun. Moest ik het kunnen, ik zou ze meenemen naar België!
Wat je ook terug kan vinden op straat zijn opengereden kikkers, vogels, salamanders of zelfs ratten,... Soms is het echt een raar zicht, je kan soms het dier er niet meer in herkennen.

Enkele vragen en antwoorden op de mindmap van Stien, Fitz en Elco:

- Is er een bord in de klas?
Ja, elke klas heeft een krijtbord. Er zijn geen digitale borden zoals bij jullie, want daarvoor heeft de school geen geld. De krijtborden hangen ook vast, dus je kan ze niet naar omhoog of naar beneden duwen. Meestal raak ik dan ook niet tot helemaal boven, omdat ik daarvoor ietsiepietsie te klein voor ben, maar over het algemeen lukt het me tot hier toe wel aardig.

- Welk fruit is er?
Net zoals in België hebben ze hier appels, bananen, appelsienen, kiwi's en aardbeien (maar zijn heel duur), maar je hebt ook fruit waar ik nog nooit van gehoord had zoals manja, papaja, sterappel, Surinaamse aardbei (lijkt op een lychee, maar veel zoeter en lekkerder) en ze hebben hier lekkere pompelmoes. Bij ons is die vrij bitter, maar hier is ze eerder zoet van smaak en heel sappig.

- Zijn daar hutten?
Sommige mensen wonen in bakstenen huizen, maar dat zijn eerder de rijkere mensen. In het Noorden van Suriname zijn er heel wat chique huizen te vinden, maar ook in onze straat staan er mooie huizen. Natuurlijk heb je ook mensen die in een soort houten huis wonen en zelfs hutten denk ik hier wel te vinden. Ik zit wel voornamelijk in de hoofdstad van het land, maar in het binnenland vind je heel wat hutjes terug. Daar leven de mensen ook helemaal anders.

Enkele vragen en antwoorden op de mindmap van Iljana, Sebastien en Indira:

- Krijgen de kinderen Frans?
Neen, de kinderen krijgen op school geen Frans. Ze krijgen wel lesjes Engels, maar als er door te weinig tijd niet alle geplande lessen gegeven worden, is Engels wel het vak dat het meeste aan de kant wordt geplaatst.

- Zwemmen ze op school?
Neen, de kinderen gaan niet zwemmen. Je zou nochtans denken van wel gezien de hitte dat hier heerst, maar neen. Wat ze wel doen, is gym. Staat gelijk aan het turnen bij ons. We gaan hiervoor speciaal naar een klein sportzaaltje waar er een kwartier binnen een spel wordt gespeeld en daarna een kwartier een buitenspel wordt gespeeld. Het is daar ook altijd enorm warm. Ik ben meestal al aan het zweten voor ik begonnen ben, maar ik vind dat hier de mensen veel meer kunnen tegen de warmte. Ik zie weinig leerkrachten zweten, ze zijn er precies beter immuun voor dan ik.

- Zijn er daar muggen?
Je moest eens weten! Hier zijn superveel muggen. Ze zijn het actiefst 's morgens en rond 19 uur 's avonds. Dan is het ook het beste om de ramen en deuren te sluiten, zo dat er zo weinig mogelijk muggen in huis kunnen komen. De eerste maand stond ik vol met beten en had er enorm veel. Mijn benen zagen er niet meer uit. Nu de laatste twee weken heb ik er minder last van, maar ik ga hout vasthouden, want wie weet is het morgen al gedaan met de pret. Die beten jeuken enorm veel en je gaat eigenlijk constant er aan prutsen en heb ik veel beten opengekrabd. Nu zijn dit allemaal witte vlekjes geworden, een soort van kleine littekentjes. Er is hier ook wel muggenmelk, maar soms houdt dat nog de muggen niet tegen (bij mij toch niet).

- Met welke munt betalen ze hier?
Hier wordt er betaald met SRD, de Surinaamse Dollar. Net zoals bij ons heb je biljetten van 100, 50, 20, 10 en 5. Je hebt ook munten van 100, 25, 10, 5 en 1.
Eén euro is hier gelijk aan ongeval 3,70 SRD. Je kan dus zeggen dat het hier goedkoper is, maar toch moet je steeds opletten en uitkijken naar de prijzen. Ik wil niet helemaal blut zijn wanneer ik terugkom van Suriname :-)

- Is er een dierentuin?
Jawel, de Paramaribo Zoo is de dierentuin in Suriname. Het is niet heel erg groot, maar wel de moeite waard om eens te bekijken als je hier bent. Je kan hier vooral Surinaamse dieren tegenkomen die in het wild ook te zien zijn, zoals verschillende aapsoorten (dus ja, hier zijn er ook apen, maar die vind je vooral terug in het wild, meestal hoog in de bomen), slangen en tropische vogels.


Zo, ik hoop dat nu toch al enkel vragen voldoende beantwoord zijn. Jullie mogen gerust nog extra vragen bijstellen door het plaatsen van een reactie.

Wanneer ik op nog vragen een antwoord weet, plaats ik het hier meteen op!

Tot snel!

Dikke brassa uit het warme Suriname,
Juf Eva

 










Geen opmerkingen:

Een reactie posten