donderdag 5 maart 2015

Holi Paghwa op school

Hallo iedereen,

Hier ben ik weer ;-)

Gisteren was het Laura haar verjaardag! Na onze schooldag zijn we samen met Karen naar de Hermitage Mall geweest (grootste winkelcentrum in Paramaribo) om cadeautjes te halen. We kozen talrijke kleine cadeautjes (het thema was roos :-D) te verpakken in een grote doos. 's Avonds reserveerde ik in een restaurantje aan de Waterkant en hebben we samen met Sid en Karen haar verjaardag gevierd. Nadat we lekker gegeten hadden, zijn we nog bij Karen en Sid thuis zelfgemaakte appeltaart gaan eten. Het was een heel gezellige en lekkere avond! :-)

Hoeraatje voor Laura!


Vandaag was het Holi Paghwa op school! Dit is een Hindoestaans feest waarbij men het nieuwe jaar inluidt. Dit doet men door elkaar te bestrooien met kleurenpoeder en terwijl je dit doet zeg je 'Subh Holi' wat eigenlijk 'Gelukkig Nieuwjaar' betekent. Door dit te vieren drukt men uit dat iedereen gelijk is, er wordt geen onderscheid gemaakt tussen arm en rijk, het maakt niet uit welk kleurtje je hebt.
Achter Holi Paghwa schuilt er natuurlijk een legendarisch verhaal. Zo regeerde er lang geleden een boze demonenkoning Hirayakashap die niet goed was voor zijn mensen. Hij behandelde ze heel slecht. Hirayakashap had ook een zoon Prahalad, die weigerde zijn vader te aanbidden, omdat hij er van overtuigd was dat Vishnu, beschermgod van het heelal en waker over het welzijn van de mensen, zijn god was. De koning vond dit niet kunnen en zocht naar allerlei manieren om zijn eigen zoon uit te schakelen. Maar zo makkelijk ging dat niet, Prahalad wist namelijk telkens te overleven. Op een bepaald moment komt Holika, zus van de koning, in het paleis wonen. Er werd verteld dat ze een heks was en toverkunsten had. Toen ze hoorde dat Prahalad ongehoorzaam was, bedacht ze een snood plan. Ze ging hem namelijk vertellen dat zij stiekem ook Vishnu vereerde. Ze vertelde Prahalad dat ze een offer wou brengen aan Vishnu door samen op de brandstapel te klimmen. Echter ging zij wel een onbrandbaar kleed aantrekken en wanneer de brandstapel werd aangestoken, zou Prahalad verbranden in het vuur. Op de verbrandingsavond waren er heel veel mensen die naar het plein van het paleis waren getrokken. Wanneer Holika en Prahalad op de brandstapel stonden en deze werd aangestoken, was het de heks die in de vlammen omkwam en niet Prahalad. Hij werd namelijk beschermd door Vishnu. Hij verscheen die avond in de gedaante van een half leeuw-half mens en verscheurde de koning. De mensen op het plein waren zo opgelucht, want eindelijk gingen ze een koning hebben die wel om hun gaf. Ze waren zo blij, ze dansten en zongen. Sinds die dag vieren ze dan ook Holi Paghwa!


Holi Paghwa op school met kleutertje Gabriƫl


Holi Paghwa op school met Karen en Tessa


Holi Paghwa op school - kleurenfeest


Holi Paghwa op school - kleurenfeest


Holi Paghwa op school - kleurenfeest

Holi Paghwa op school - kleurenfeest


Het was een hele toffe ervaring om dit eens mee te maken. Vandaag werd het op school gevierd, maar morgen wordt het in de stad gevierd met de hele bevolking. Daar kijk ik ook wel naar uit!

Toen we naar huis aan het fietsen waren, werd er nog meer dan anders getoeterd naar ons. We waren namelijk nog helemaal gekleurd van ons feestje op de school. Bij thuiskomst ben ik snel onder de douche gesprongen en zijn we die middag voor de eerste keer gaan zwemmen.
Dat deed zoveel deugd!! Zeker voor herhaling vatbaar! ;-)

Morgen tweede deel van Holi Paghwa. Ik hou jullie zeker op de hoogte!

Tot dan: Subh Holi!!

Kusjes,
Eva

Geen opmerkingen:

Een reactie posten